Arată toate 10 rezultatele
Vindem o gamă largă de ardei, pornind de la ardei grași, ardei roșii, până la ardei iuți. Ardeii grași (Capsicum annuum) sunt fructele anumitor plante din familia Solanaceae. Aceștia sunt legați de ardeii iuți, roșii și arborii de pâine, toate acestea fiind originare din America Centrală și de Sud. De asemenea, ardeii grași sau capsicum sunt mâncați ca și legume,…
Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită. Planta este cultivată pentru acești tuberculi care sunt comestibili, bogați în amidon, motiv pentru care sunt folosiți în alimentație, dar și ca furaj. Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Munților…
Ceapa este o plantă bienală sau trienală și este una din cele mai des întâlnite legume, mai ales în partea de sud și sud-est a țării. Ceapa este originară din Asia iar în perioada antică se credea că ceapa dă putere, fiind consumată de soldați înainte de a merge la luptă. În China antică era considerată un simbol al inteligenței…
Dovlecelul, științific denumit cucurbita pepo, este o plantă erbacee anuală din familia cucurbitaceelor. În Moldova leguma este denumită dovleac iar Cucurbita maxima (dovleacul) este denumit bostan. Planta este originară din America dar în actualitate este sădită pe tot globul pentru fructul folosit în alimentație. Cucurbita pepo este o plantă agățătoare a cărei rug poate ajunge la o lungime de 10…
Fasolea este o legumă foarte nutrițională, ce conține proteine, fibre, vitamine B, fier, potasiu și are un conținut scăzut de grăsime. Fasolea conține o gamă largă de substanțe chimice care luptă împotriva cancerului, în special izoflavone și fitosterol, care sunt asociate cu un risc redus de cancer. Fasolea furnizează corpului fibre solubile, care joacă un rol important în controlul nivelului…
Cultura se înființează prin semănat direct în câmp toamna târziu sau primăvara devreme pentru morcovul timpuriu și vara, pentru cultura târzie, destinată consumului din perioada de iarnă. Ca premergătoare sunt recomandate cartoful, mazărea, cereale de toamnă – pentru suprafețele mari și vinetele, dovlecii, castraveții, tomatele, ardeii pentru suprafețe restrânse, din grădina de legume. Morcovul timpuriu se recoltează în luna iunie,…
Tomatele reprezintă principalele culturi din solarii, fiind practicate două sisteme: ciclul scurt, care ţine de la 20 martie – 5 aprilie, până la 15 – 20 iulie şi ciclul lung care se înfiinţează la aceeaşi dată cu ciclul scurt, dar desfiinţarea culturii se face în jur de 15 – 20 septembrie. Rotaţia optimă a tomatelor cuprinde o pauză de 4…
Salata este o plantă de zi lungă. Pentru creștere vegetativă, are nevoie de o intensitate a luminii mai redusă (4-5 mii lucși), putând suporta la începutul vegetației chiar umbrirea de scurtă durată. În condiții de zi lungă, corelată cu o intensitate mare a luminii, poate forma tulpini florale înainte de a forma căpățăni normale, în funcție de varietatea semănată. De…
Varza (cuprinzând mai multe soiuri de Brassica oleracea) este o plantă bienală verde, roșie (violet) sau alb (verde pal) cultivată ca o cultură vegetală anuală pentru capetele cu frunze dense. Varza, în general, variază de la 0,5 la 4 kilograme, și poate fi verde, violet sau alb. Verzele cu frunze verzi sunt cele mai frecvente. Varza este cultivată, în general,…
Toamna se sapă terenul după desființarea culturii anterioare și se administrează 40 – 50 t/ ha gunoi de grajd, 300 kg/ ha ( 0,3 kg / 10 m² ) superfosfat și 150 kg/ ha sare potasică. Se încorporează adânc în sol, la 30 cm, cu cazmaua sau motocultorul. Vinetele au pretenții ridicate față de căldură. Temperatura minimă de germinare a…