Arată toate 14 rezultatele
Caisele sunt acele fructe de culoare portocalie pline de beta-caroten și fibre, și sunt considerate printre primele semne ale verii. Deși caise uscate și conservate sunt disponibile pe tot parcursul anului, caise proaspete cu o cantitate mai ridicată de vitamina C sunt în sezon din mai până în august. Orice fructe proaspete pe care le vedeți în timpul lunilor de…
Durata de recoltare a căpșunilor este de 13-28 zile, exceptând soiurile remontate. Pentru consumul imediat sau pentru industrializare, căpșunii se recoltează la coacerea deplină, iar cei destinați păstrării sau unui transport mai lung, atunci când ating 50-70% din pigmentația specifică soiului. După recoltare, ambalajele se pun la umbra și se transportă cât mai repede în depozite frigorifice, de lungă sau…
Cireșele se recoltează de la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie. Durata în zile de la înflorit până la recoltare este de la aproximativ 33 – 35 zile până la 80 -90 zile. Suma gradelor de temperatură de la înflorit până la coacere este variabilă în funcție de soi fiind între 450 -1390 grade Celsius la cele mai…
O clementină (Citrus × clementina) este un tangor, un hibrid între un mandarin portocaliu (C. × deliciosa) și un portocal dulce (C. × sinensis), numit astfel în 1902. Exteriorul este de o culoare portocalie profundă, aspect lucios. Clementinele pot fi separate în 7 până la 14 segmente. Similar cu mandarinele, ele tind să fie ușor de coajit. Sunt de obicei…
Lămâia este un fruct citric cu formă ovală și coajă galbenă și poroasă și gust acru intens. Ca orice alt fruct citric, pulpa fructului este divizată în 8-10 segmente, având semințe în fiecare segment. Lămâile proaspete sunt disponibile pe toată durata anului. Pot fi păstrate la temperatura camerei, ferite de expunerea la soare, timp de aproximativ o săptămână. Pot fi menținute…
Mandarinele (Citrus tangerina) sunt un grup de citrice de culoare portocalie, compuse din hibrizi de portocal mandarin (Citrus reticulata). Numele a fost folosit pentru fructele provenite din Tangier, Maroc, descris ca varietate de mandarine. Mandarinele sunt mai mici și mai rotunjite decât portocalele comune. Gustul este considerat mai puțin acru, mai dulce și mai puternic decât cel al unei portocale….
Merele sunt fructe care se recoltează începând cu luna iulie până la sfârșitul lunii octombrie. Avem mai multe soiuri de mere, precum Golden, Idared, Granny Smith, etc. După recoltare, sortare, tratare anticriptogamică, merele se păstreaza în depozite frigorifice cu atmosfera normală sau atmosfera controlată. Celulele de păstrare pot avea capacități de păstrare de 200 – 500 tone dar în prezent…
Prunus (Prunus persica) este un copac de foioase, originar din regiunea Chinei de Nord-Vest între bazinul Tarim și pantele nordice ale Munților Kunlun, unde a fost inițial domesticit și cultivat. Are un fruct comestibil, numit piersic sau nectarin. Soiul P. persica var. nucipersica (sau var. nectarina), denumită în mod obișnuit nectarină, are o piele netedă. Este uneori menționată drept „piersic…
Recoltarea pepenilor verzi se efectuează după cel puțin 3 examinări ale fiecărei plante, astfel încât fiecare pepene să fie consumat când este întru totul copt și cu conținutul maxim de zahăr, când pulpa este crocantă și fermă și înainte de a deveni prea copt. Gradul de coacere este indicat de caracteristicile vizibile ale cojii, ale codiței și ale cârcelului și,…
Recoltarea perelor are loc în faza de pârgă, cu 10-12 zile înainte de maturitatea deplină, deoarece se coc mai lent decât în cazul în care rămân în pom. Este recomandat ca perele de iarnă să se culeagă cât mai târziu, în luna octombrie, altfel se veștejesc (zbârcesc) în depozit. Soiurile de vară culese la momentul optim se transportă mai bine,…
Piersica este un fruct colorat și foarte parfumat cu coajă subțire și pufoasă având pulpa de culoare albă sau galbenă. De obicei gustul este foarte dulce și puternic. Deși este un fruct sărac în calorii, piersica conține o mare cantitate de calorii. De asemenea conține mai mult decât e necesarul de vitamina A si 10% din necesarul zilnic de vitamina…
Portocalul este fructul speciilor citrice Citrus × sinensis din familia Rutaceae. Se mai numește și portocală dulce, pentru a o distinge de Citrus × aurantium, denumit portocală amară. Portocala este un hibrid între pomelo (Citrus maxima) și mandarină (Citrus reticulata). Genomul cloroplast și, prin urmare, linia maternă este cea a liniei pomelo. Portocalele comune (denumite și „portocale albe”, „rotunde” sau…
Există puține fructe care vin într-o astfel de gamă de culori ca prunele suculente și dulci. Sezonul de prune se întinde din mai până în octombrie, cu soiurile japoneze primele pe piață începând cu luna mai și august urmate de soiurile europene în toamnă. Prunele aparțin genului de plante Prunus și sunt rude cu piersicile, nectarinele și migdalele. Acestea sunt…
Strugurii sunt fructe compuse, cu boabe de diferite forme și culori, cu miez dulce si semințe în interior. Există aproximativ 60 de soiuri principale de struguri, fiecare soi având alte câteva sute de varietăți. Culoarea diferă de la verde și galben la roșu, negru, în funcție de compușii chimici. Strugurii pot fi consumați atât proaspeți, cât și uscați, cei din…