Roșii

Roșii

Categorie:

Descriere

Tomatele reprezintă principalele culturi din solarii, fiind practicate două sisteme: ciclul scurt, care ţine de la 20 martie – 5 aprilie, până la 15 – 20 iulie şi ciclul lung care se înfiinţează la aceeaşi dată cu ciclul scurt, dar desfiinţarea culturii se face în jur de 15 – 20 septembrie.

Rotaţia optimă a tomatelor cuprinde o pauză de 4 ani, după solanacee. În caz contrar, se recomandă folosirea hibrizilor rezistenţi la cele mai frecvente boli de rotaţie precum: ofilirea miotică, suberificarea rădăcinilor, ofilirea fuzariana.

Pentru culturile de scurtă durată şi pentru cele de câmp se folosesc soiuri/hibrizi cu creştere determinată şi semideterminată, iar pentru culturile de seră şi solar de lungă durată se cultivă soiuri/hibrizi cu creştere nelimitată (nedeterminată).

În mod tradițional fructele de tomate se recoltează atunci când au ajuns la maturitatea biologică, la schimbarea culorii în roșu, dar acest tip de recoltare nu se mai practică în marile bazine legumicole datorită utilizării unor noi hibrizi de tomate de mare valoare genetică, cu proprietăți de POSTMATURARE: culese în pârgă fructele ajung la maturitatea comercială fără defecte. Pentru hibrizii cu proprietăți de postmaturare se recomandă recoltarea în pârgă – fructele încep să-și schimbe culoare din verde deschis spre portocaliu sau roz deschis.