Portocale

Portocale

Categorie:

Descriere

Portocalul este fructul speciilor citrice Citrus × sinensis din familia Rutaceae. Se mai numește și portocală dulce, pentru a o distinge de Citrus × aurantium, denumit portocală amară. Portocala este un hibrid între pomelo (Citrus maxima) și mandarină (Citrus reticulata). Genomul cloroplast și, prin urmare, linia maternă este cea a liniei pomelo.

Portocalele comune (denumite și „portocale albe”, „rotunde” sau „blonde”) constituie aproximativ două treimi din producția portocalei. Majoritatea acestei culturi este folosită în principal pentru extracția sucului.

Ca și în cazul altor fructe citrice, pulpa portocalie este o sursă excelentă de vitamina C, oferind 64% din valoarea zilnică într-o porție de 100 g. Numeroși alți nutrienți esențiali sunt prezenți în cantități mici.

Portocalele conțin diferite substanțe fitochimice, inclusiv carotenoide (beta-caroten, luteină și beta-criptoxantină), flavonoide (de exemplu, naringenină) și numeroși compuși organici volatili care produc aromă portocalie, inclusiv aldehide, esteri, terpeni, alcooli și cetone.