Miez de nucă

Miez de nucă

Nucile se recoltează la maturarea completă și trebuie decojite, spălate, și albite, fără însă ca tratamentul să afecteze miezul.

Uscarea este obligatorie, până la 12% dacă se păstrează ca fructe întregi și până la 8% dacă se păstrează ca miez (decojite).

La recoltare, mezocarpul trebuie să se desprindă ușor.

Categorie:

Descriere

Nucile se recoltează la maturarea completă și trebuie decojite, spălate, și albite, fără însă ca tratamentul să afecteze miezul.

Uscarea este obligatorie, până la 12% dacă se păstrează ca fructe întregi și până la 8% dacă se păstrează ca miez (decojite).

La recoltare, mezocarpul trebuie să se desprindă ușor.

După decojire, acestea se spală apoi se usucă în curent de aer cald la 40-50 de grade Celsius. Nucile cu sudură capelară bună se înălbesc în soluție de hipoclorit de calciu, carbonat de sodiu cristalizat și apa. Separat se prepară o a doua soluție din acid sulfuric și apa (foarte diluată). Cele doua soluții se amestecă în proporție de 15/1. Acest amestec se scurge peste nuci timp de 2-5 minute.

Păstrarea nucilor în coajă se face la temperatura de 0-3 grade Celsius și la umiditatea relativă a aerului de 75%. Nucile se ambalează în saci, în lăzi sau se țin în strat de 15-25 cm grosime.

Miezul se păstrează în lăzi de 12-15 kg, la temperatura de 0-3 grade Celsius și umiditate de 60-65%. Timpul de păstrare nu are voie sa fie prea mare.